Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat

Història de la Segona Guerra Mundial

Descripció del curs:

Aquest curs proposa una aproximació històrica a través de cinc sessions a un dels períodes més apassionants, però també més foscos de la història del s. XX: la II Guerra Mundial. Un conflicte d’abast mundial, paradigma dels pitjors crims de guerra de tota la història humana, que segarà la vida de desenes de milions de persones, i que comportarà una destrucció material sense precedents. Però també serà un període de grans canvis socials i culturals, i de grans avenços tecnològics, i on, malgrat la guerra, també veuran la llum -més que mai- valors com la solidaritat, i la lluita per un món en pau.

Així doncs, durant aquest recorregut no només s'abordaran les causes de l'esclat de la guerra, i l'evolució politicomilitar del conflicte fins al 1945, tant a Europa com a l'Àsia-Pacífic i a l’Àfrica del Nord, sinó que també es posarà l'accent en els orígens i desenvolupament de l'Holocaust, en la gestació dels grups resistents contra el nazi-feixisme, o, entre altres aspectes, en les diferents conferències internacionals que conduiran, ja al final de la guerra, i amb la victòria aliada, a la construcció d'un nou ordre internacional.

 

Breu C.V:

Daniel Roig i Sanz (Barcelona, 1983) és Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i membre-investigador del Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI-UB). Des de l’any 2016 és professor de la Secció d’Història Contemporània i Món Actual del Departament d’Història i Arqueologia de la UB, on imparteix docència al Grau d’Història, i al Màster de Formació del Professorat. Així com també participa en programes de formació en història a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), i al Council on International Educational Exchange de Barcelona.

Entre les seves línies de recerca destaca l’estudi de la història política, social i cultural de l’Europa del segle XX, amb especial èmfasi sobre els moviments feixistes i els règims autoritaris i dictatorials durant el període d’entreguerres i la II Guerra Mundial a Catalunya, Espanya i França, però també a altres àrees geogràfiques com l’Europa de l’Est. Una línia de recerca que ha complementat durant els darrers quinze anys amb múltiples estades d’investigació a diferents arxius nacionals, estatals i internacionals, i que s’ha traduït amb nombroses publicacions acadèmiques, la participació en diferents seminaris i congressos, l’organització de cursos amb reconeixement acadèmic, i en la direcció de diversos treballs de màster i doctorat en història contemporània. 

A banda de l’activitat docent i investigadora, també ha organitzat diversos cursos de caràcter divulgatiu al voltant de la història del segle XX dins els programes de cursos GaudirUB i els Juliols de la Universitat de Barcelona, o en espais culturals com la Casa Elizalde, així com ha participat i assessorat en temàtica històrica a diferents mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, Ràdio 4, la revista Sapiens, o els diaris Ara i El Periódico.        

 

TIPUS: ConeixementProfessor: Daniel Roig Sanz
Del 5 de febrer al 4 de març
Horari: Dilluns de 19 a 20.30 h
Sessions: 5
Preu: 49,00 €

Inscriu-te
Lloc: Casa de Cultura
Comparteix això:

Cerca de cursos i tallers

Menú principal