Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat

Saltar al contingut
Ets a:

ONLINE - Conversa entre Regina de Miguel i Gerard Ortín

© Regina de Miguel. Catábasis (2020)

Conversa al voltant de Reserve, de Gerard Ortín, i Catábasis, de Regina de Miguel, dues peces audiovisuals vinculades a Subjectant la història, exposició a cura de Jordi AntasActivitat a càrrec dels artistes i del comissari de l'exposició. 

Durant la conversa analitzarem, presentarem i trobarem espais en comú entre els processos de treball dels dos artistes i les pel·lícules que presenten a l'exposició; d'una banda, Reserve, un relat que ens aproxima al fràgil equilibri d’un territori després de la desaparició del seu depredador. D’altra banda, Catábasis, on s’explora la realitat psíquica d'un territori a partir de la construcció de noves formes d'existir i relacionar-se amb la matèria prima de la nostra realitat.

 

Enllaç d'accés a l'activitat: https://us02web.zoom.us/j/84230020152

 

Visualitza prèviament les pel·lícules:

Reserve (2020), 28' (contrassenya: maristany)

El llop ha deixat d’habitar el territori que un cop formà part dels seus dominis i és sols a través dels seus contorns que ens hi podem apropar; ruïnes de trampes per a llops, orina de depredador importada d’Estats Units, una estació per alimentar aus carronyaires i arquers que disparen a rèpliques d’animals. Reserve construeix un relat sobre el fràgil equilibri d’un territori sense depredador, on la complexa coexistència entre humans i no-humans presenta un ecosistema marcadament antropogènic.

 

Catábasis (2020), 72' (contrassenya: ATRATO)

Les relacions amb la Terra han estat relacions socials de treball i explotació des del capitalisme industrial emergent del s. XIX, de la mateixa manera que ho és en el capitalisme digital del s. XXI.

Qui posseeix els recursos naturals i en rep els seus guanys? Com configuren el treball assalariat i l’explotació les nostres relacions amb la terra i les nostres relacions entre persones? Com l’acceleració dels processos digitals es contraposa a la lentitud dels processos geològics? L’artista Regina de Miguel es fa aquestes preguntes partint de les realitats existents a les regions del Chocó a Colòmbia i de Rio Tinto a España. En aquestes regions, l’Estat, la població local i les corporacions internacionals lluiten per l’or subterrani, un element essencial per la indústria informàtica, a la vegada que un element alienígena, que configura una mena d’objecte del mal associat al desig i a la violència sobre els cossos i els territoris

A través d’un seguit d’escenes, es dona visibilitat a diversos aspectes del colonialisme extractiu, les estratègies de resistència i guerrilla, l’extractivisme social feminista de Yuli Correa a Colòmbia durant el procés de Pau i una re-lectura crítica del Museo de Oro de Bogotà i els seus protocols d’ocultació, per acabar amb un epíleg basat en Mi Museo de Cocaína de Michael Taussig.

Data: Dimecres 20 de gener de 2021 Hora: A les 18 hLloc: Centre d'Art MaristanyOrganitza: Arts Visuals. Ajuntament de Sant CugatCol·labora: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura SoreaA càrrec de: Regina de Miguel, Gerard Ortín i Jordi Antas
Comparteix això:

Cerca d'actes

Menú principal