Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat

Saltar al contingut
Ets a:

MITES#, de Marina E.G.

Imatge del projecte. Fotografia: Marina E.G

El concepte de violència simbòlica o violència invisible fou proposat pel sociòleg Pierre Bordieu i s'utilitza per descriure formes de violència no exercides directament mitjançant la força física, sinó a través de la imposició per part dels subjectes dominants als subjectes dominats d'una visió del món, dels rols socials, de les categories i estructures mentals. La violència simbòlica és, entre altres, un mecanisme de control patriarcal. Està present en les produccions culturals i es perpetua, quasi passant desapercebut, a través dels venerats i intocables “grans clàssics” de l'art.

Mites# és un projecte que revisita i analitza les traduccions catalanes dels relats de la mitologia grecoromana des d'una perspectiva dels nous feminismes i el concepte de violència simbòlica. Parteix d'algunes edicions de l'obra Les Metamorfosis d'Ovidi Nasó, editades al segle XXI, per evidenciar la transmissió de valors imperialistes i patriarcals que construeixen la nostra identitat cultural. Ho fa seleccionant 6 relats protagonitzats per personatges femenins que representen el que, Marina E.G., considera que són les 6 categories de relat predominants: Dafne per la cultura de la violació, Salmàcide i Hermafroditx pel desig sexual i les identitats no normatives, Procne i Filomela per la lluita i la resistència, les Filles d'Ani pel servilisme i objectualització, Pomona per l'amor romàntic i Circe i Medea per la màgia i l'empoderament. Així, l'artista es reapropia d'objectes que li remeten als atributs d'aquests personatges i les seves històries, per construir una sèrie d'armes simbòliques a través de les quals realitza l'acció repetitiva de destruir les edicions de Les Metamorfosis.

 

Exposició seleccionada a la Convocatòria Projectes en Obert 2021

Amb el suport de Sorea i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Data: Del 16 de juny al 24 de juliol de 2021 Artista: Marina E.G.Lloc: Casa de Cultura
Col·labora:
Sorea
Generalitat de Catalunya. Dept. Cultura
Comparteix això:

Cerca d'exposicions a la xarxa

Exposicions anteriors

Menú principal