Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat

Saltar al contingut
Ets a:

Pintura i altres impureses

Pintura i altres impureses pren com a punt de partida la pintura per apropar-se a les substàncies que interfereixen en la seva puresa i configuren propostes que s'aproximen al concepte de contaminació i de resistència. Entenem impuresa com la intromissió d'una sèrie de partícules que, d'alguna manera, deterioren o canvien les qualitats primigènies d'un element i li fan perdre la seva puresa.

Aquests treballs, ens parlen de la condició de la pintura en l'actualitat i de com entenem aquesta disciplina. Són molts els ingredients que es barregen en les arts plàstiques generant propostes i obres que no necessàriament han d'estar en una classificació o en una altra. Si pensem en la pintura com un concepte veiem com aquesta es transfigura en un desenvolupament d'idees que són materialitzades mitjançant el pigment -o no-. Són molts els treballs artístics que ens parlen de la pintura servint-se de recursos com la fotografia, el vídeo, l'escultura o la instal·lació, entre d'altres.

Aquestes "altres impureses" són les que apareixen materialitzades en la pintura i són les que, en aquest sentit, adquireixen protagonisme en aquesta exposició col·lectiva. Els nou artistes seleccionats se serveixen de la pintura com a punt de partida. Des de la pintura en estat pur com a tradició de les avantguardes en l'obra de Manolo Belzunce a la pintura com a gest i com a expressió d'una societat violenta en la proposta d'Eduardo Balanza. Sergio Porlán s'introdueix en l'espai domèstic per dotar-lo d'un sentit simbòlic; Miguel Fructuoso revisa aspectes de la pròpia pintura alhora que s'endinsa en temàtiques com la crisi, la corrupció o el pensament; Sonia Navarro se serveix de materials com la tela o el brodat; Juan Sánchez, de l'acte de fregar, d'una manera atzarosa, pinta els seus Pintura(s) a la fregona; Gil Antonio Munuera rescata conceptes mínims de la naturalesa; Ana Martinez genera una proposta d’instal·lació a força de dibuixos, objectes i pintures, mentre Pedro Guirao planteja uns paisatges sonors.

Aquests treballs reflecteixen diferents formes d'abordar la pintura, des l’apropament a un altre temps fins a la reproducció del nostre. L'acció artística, en cert sentit, s'entén com un acte de resistència, com un diàleg continu amb el seu context però també amb la seva herència. El món de l'art s'estén a aspectes de caràcter social, polític, cultural ... Són molts els creadors que busquen revelar o representar la realitat de la nostra iconosfera contemporània.

Vivim en un món en el qual som consumidors massius d'imatges, en què ingerim, digerim i vomitem imaginaris del nostre entorn d'una forma gairebé inconscient. Aquestes obres, d'una forma natural, repeteixen, reprenen, revisen i proposen aspectes que han estat treballats o que estan generant-se de forma paral·lela i potser desconeguin.

Pintura i altres impureses busca endinsem en la pintura en estat pur per pervertir i continuar amb un recorregut que ens convida a capbussar-nos en diferents narratives pictòriques de la mà d'aquests nou artistes amb els seus nou propostes pictòriques.

Ana García Alarcón. Comissària de l'exposició

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

(Pintura i la impuresa urbana)
Taller de pintura amb plantilles.
A càrrec d’Aram Rah, artista.
Dissabte 1 d’octubre, a les 11:30h adreçat a joves de 12 a 16 anys
Dissabte 19 de novembre, a les 17:30h, públic general

 

Visites/debats oberts a l’exposició
Dijous 27 d’octubre, a les 20:00 h

Donant una volta al concepte de visita comentada, a partir de l’exposició incitarem al debat col·lectiu del paper passat, present i futur de la pintura dins de l’art contemporani partint de o amb les obres de l’exposició

 

Xerrada
La pintura fora de lloc,
a càrrec de David Armengol, comissari d’exposicions
Dijous 10 de novembre, a les 19:30 h

 

Visites/debats oberts a l’exposició
Dijous 17 de novembre, a les 20:00 h
Donant una volta al concepte de visita comentada, a partir de l’exposició incitarem al debat col·lectiu del paper passat, present i futur de la pintura dins de l’art contemporani partint de o amb les obres de l’exposició.

 

(Pintura i la impuresa sonora)
La sardana huertana. Taller d’art sonor de l’artista Fito Conesa
Dijous 24 de novembre, a les 19:30 h
A partir del análisis de la propia sardana (Catalunya) y los cantos del mundo huertano (Murcia). Abordaremos, a modo de verbena/taller, la idea de construir una sola composición. Unir ambas propuestas musicales en una más experimental y remixada. Mediante samplers de ambas y un sistema de composición por colores ( vinculados a sonidos) , Murcia será catalana y la sardana un poco más pimentera y huertana.

 

(Pintura i la impuresa cinèfila)
Projecció de la pel·lícula “Cradle will rock” (A baix el teló) de Tim Robbins
(1999)
Dijous 1 de desembre a les 19:00 h

Totes les activitats són d'accés lliure i es realitzen al centre.

Data: Del 22 de setembre al 3 de desembre de 2016 Artista: Eduardo Balanza, Manolo Belzunce, Miguel Fructuoso, Pedro Guirao, Ana Martínez, Gil Antonio Munuera, Sonia Navarro,Sergio Porlán, Juan SanchezPreu: Entrada lliureLloc: Centre d'Art Maristany
Sala d'exposicions
Comparteix això:

Cerca d'exposicions a la xarxa

Exposicions anteriors

Menú principal