Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat

Saltar al contingut
Ets a:

XX Biennal d'Art Contemporani Català 2016

El passat 4 de març el jurat de la XX edició de la Biennal d’art contemporani català, format per Joana Llauradó Farrés, curadora i artista, la Dra. Mar Redondo, vicedegana de cultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Albert Mercadé, director de la Fundació Arranz-Bravo, Aida Marin, historiadora de l’art i Josep Canals, galerista i director de la Biennal, es va reunir per posar en comú les valoracions sobre els 61 dossiers d’artistes joves rebuts a la convocatòria.

La selecció d’artistes i d’obres per aquesta edició representen un bon exemple des les diferents disciplines i línies de treball que interessen a la producció artística actual.

Treballs on la critica política hi és latent com en la vídeo instal·lació de Daniel Gasol, que amb una producció evocant els tràilers de les sèries dels anys vuitanta del s. XX, i la manipulació intencionada de vídeos trobats a internet, en cert moment fa que imatge i so ens parlin d’antagonismes i ens faci reflexionar sobre el que una decisió/intervenció geopolítica pot esdevenir un canvi radical de la societat afectada, amb suposada intencionalitat de millora i que finalment es materialitza en fracàs, fent evident i protagonista tot el contingut violent que aquest procés comporta.

L’escultura caóticogeomètrica de Gara Basilio, on la reflexió es genera entorn el propi material, la seva forma i l’esperit lúdic que la seva construcció i manipulació lliure per part de l’espectador farà que l’obra sigui transformada durant la seva exposició a la sala.

La pintura segueix present, fet que sorprèn i alegra, en una època de tecnologia imperant. Javier Pretel presenta quatre olis evocadors d’un món de somni, de perspectives impossibles i de colors irreals, que recorden l’obra de Hockney i que vinculen la biennal, amb un sector a l’alça dins la comunitat artística catalana, que reviu la pintura i la defensa.

Dins de les peces seleccionades, destaca la intervenció in situ de l’artista Ivan Morales, que adapta una instal•lació per a l’exposició, realitzada directament en l’espai durant els dies previs la inauguració. Un cub de 2 x 2 metres plantejat com a “obstacle” on l’espectador trobarà impediments per a accedir, repensant d’aquesta manera, l’espai expositiu i la forma com ens presentem davant d’una obra d’art i com l’obra d’art ens pot condicionar fins i tot els nostres moviments físics.

Alex Palacín està representat amb una peça resultant d’una col•lecció d’objectes peculiars fabricats i encaixats per l’artista amb materials trobats, petites escultures ordenades en filera que l’artista col·loca delicadament en una part del perímetre de la sala, sobre una lleixa, que recorda un petit “wunderkammer” contemporani, on els tresors recopilats al llarg del temps, construeixen una alternativa a la historia de l’art.

També trobem dues calcografies de Clara Cortés, artista multidisciplinar que presenta la sèrie “98cm”, un experiment a través d’aquesta tècnica de gravat que mitjançant l’anàlisis de la forma, el color i la línia dels seus propis cabells arriba a l’abstracció d’allò mes quotidià.

Els elements quotidians també formen part de l’obra de Lluc Baños. Una de les peces que podrem veure a la biennal és fruit d’un seguit d’accions performatives realitzades amb llumins, presentades en format de dibuix i d’instal•lació, mentre que una segona peça ens parla de codis i llenguatges simbòlics creats pel mateix artista.

Els artistes de la biennal provenen de diferents parts del territori, simbolitzant d’aquesta forma l’esperit i la voluntat descentralitzadora de la mostra per una representació territorial extensa. És per això que durant dos anys, es podrà veure la tria de peces en diferents ciutats i centres artístics de Catalunya.

Per l’acte inaugural i durant l’exposició, s’han programat diferents activitats complemetàries, com una performace a càrrec del col•lectiu Forever Blowing Bubbles dins el context de la inauguració, xerrades o tallers que els propis artistes porten a terme, i que trobareu la programació detallada en aquest full de sala.

Tot i no aportar un discurs unitari, i tractant-se d’una exposició col·lectiva i itinerant, el nivell de les obres i els artistes seleccionats ens situa en un panorama de les arts visuals contemporànies al territori català d’un gran futur i esperem que d’una projecció molt més enllà de les nostres fronteres.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Dijous 12 de maig, a les 19 h
Taller: El primer cop que et vaig veure, l’últim que recordo de tu, allò que mai et vaig dir.
A càrrec de Lluc Baños Aixalà, artista seleccionat

Dissabte 14 de maig, d’11 a 18 h
Taller: De l’imaginari al rumor.
Taller de creació de llegenda urbana a partir de l’espai públic, a càrrec d’Ivan Morales, artista seleccionat.
11 - 11’30 h Presentació del projecte i espais a escollir.
12 - 14 h Reflexió in situ decidint què projectar sobre l’espai escollit per a generar el rumor.
14 - 15’30 h : Picnic al terrat del Centre d’Art Maristany.
15’30 - 18 h: Realització dels “falsos documents” que recolzin la narració. Conclusions i possibles mètodes de difusió de la narració projectada.

Dissabte 11 de juny, a les 11 h
Xerrada-taller “Cause you know sometimes words have two meanings. Formes de mediatització sociocultural” a càrrec de Daniel Gasol, artista seleccionat.

Dissabte 2 de juliol, a les 11 h
“Un passeig específic” Excursió artística amb Àlex Palacín, artista seleccionat.
Passeig de descoberta per la zona de Vall d’Hebron (Barcelona) on es visitaran diversos espais amb obres d’art públiques.
Punt de trobada: Sortida parada metro Montbau (L3 “la verda”) Durada aproximada: 2 h + pícnic/tertúlia. Aquesta activitat es compatible amb l’acompanyament de gossos.

Activitats gratuïtes organitzades pel Centre d’Art Maristany.

Places limitades.
Es recomana reserva prèvia a:
maristany@santcugat.cat o al 931 658 589

Organitza: Ajuntament de Sant Cugat i Canals Galeria d'Art

Col·labora: Generalitat de Catalunya
Amb el suport de: Vins Noé, Cugat.cat, Tot Sant Cugat

Data: Del 15 d'abril al 23 de juliol de 2016 Artista: Lluc Baños, Gara Basilio, Clara Cortés, Daniel Gasol, Ivan Morales, Àlex Palacín i Javier PretelPreu: Entrada lliureLloc: Centre d'Art Maristany
Sala d'exposicions
Comparteix això:

Cerca d'exposicions a la xarxa

Exposicions anteriors

Menú principal