Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat Xarxa de Centres Culturals Polivalents de Sant Cugat

Saltar al contingut
Ets a:

Jordi Lara. Literatura expandida

El llit és un llibre, els llençols les pàgines del somni.

Llegir és visionar somnis; escriure, en bona part, també. Hi ha les imatges que l’escriptor traginava abans d’escriure, les que basteix el lector durant la lectura, les imatges que perduren després. Són imatges que pensen, rondinen, es regiren en la seva dinamita creativa. I ho fan en un terreny primigeni a tot llenguatge realitzat, als llimbs polivalents de la creació, per dir-nos que totes les arts són metàfora de les altres arts. Aquesta videoexposició indaga en la manera com les imatges es troben al pinyol del fet literari més enllà de l’adaptació cinematogràfica convencional d’un text. Així, la càmera esdevé el bloc de notes de l’escriptor, la requesta d’espais i personatges, allò no dit. Les imatges esclaten per engendrar una literatura expandida.

Per un banda, hi trobareu el que podríem anomenar “estudis germinals”: “Una màquina d’espavilar ocells de nit –cinematografia submergida en la novel·la” on l’exploració fílmica d’una obra ja escrita podria donar lloc a nous textos cosins del primigeni, i on hom es proposa de llegir sense transitar per la paraula escrita; “Intentant capturar un instant germinal” on la imatge és testimoni d’un moment de suggestió creativa, l’estat alterat de consciència que algú ha anomenat “inspiració”, (estic convençut que existeix, però sé que per si sola té poc a veure amb l’art); “Bresson dicta un conte”, en què les notes sobre el cinematògraf del gran cineasta francès dicten els paràmetres de la creació literària; “Santa conilla al cim”, extensió anímica de la necessitat d’evasió que recorre el llibre “Mística conilla”, en el qual s’integra com a relat mai no escrit, i que presento en els seus temptejos visuals; “Tornar als armaris”, per restaurar-nos com a lectors lluny del soroll de la vida i convertir-nos, per fi, en lectors sense lectura.

Per altra banda, hi ha els “estudis recreatius” en el sentit pur del terme: propostes que “recreen” universos literaris de Jacint Verdaguer, Thomas Mann, Màrius Torres, Mercè Rodoreda o Josep Maria Folch i Torres usant la videografia com a llenguatge i format. En gairebé tots els casos he optat per una càmera viva, en mà, sense gaire o gens posada en escena més enllà de la situació de partida, a frec de l’esbós.

Com a creadors, l’era digital ens aboca al repte peremptori de vindicar la ficció (paradoxalment) com a garantia de realitat en la voràgine del Big Data. Però ens ofereix, també, l’oportunitat d’eixamplar aquesta ficció des de formats i llenguatges transversals: tot s’espandeix, la literatura també.
Jordi Lara
 

Activitats complementàries a l'exposició:

Dijous 25 de maig de 2017, a les 19:30 h
“Conduir de nit”, xerrada a càrrec de Jordi Lara

Dimarts 30 de maig de 2017, a les 19:30 h (CANVI DE DATA)
“Literatura expandida”, xerrada a càrrec de Jorge Carrión, escriptor, crític literari i professor de la Universitat Pompeu Fabra

Dissabte 10 de juny de 2017, a les 19 h
“Ventre blanc”, projecció del llargmetratge dirigit per Jordi Lara. Presentació a càrrec de Francesca Prats.

Del 12 al 17 de juny, durant tot el dia
Residència creativa de l’autor.
Lara trasllada el seu estudi al centre durant la setmana. Farà “Retrats al natural”, retrats literaris traçats amb poques paraules de les persones que s’apropin i vulguin compartir una estona amb ell.

Patrocina:
Sorea

Amb el suport de:
Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

Data: Del 18 de maig al 17 de juny de 2017 Artista: Jordi LaraPreu: Entrada lliureLloc: Centre d'Art Maristany
Espai polivalent (planta baixa)
Col·labora:
Generalitat de Catalunya. Dept. Cultura
Patrocina:
Sorea
Comparteix això:

Cerca d'exposicions a la xarxa

Exposicions anteriors

Menú principal